Culturele Hoofdsteden van Europa 2019: Plovdiv en Matera

Culturele hoofdstad 2019
29 januari 2019
Vanaf 1 januari 2019 zullen Plovdiv (Bulgarije) en Matera (Italië) voor één jaar de titel van Culturele Hoofdsteden van Europa dragen.

Plovdiv is de eerste Bulgaarse stad die is verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Met een goedgevuld programma onder het motto "Together" (Samen), brengt 2019 nieuwe kansen voor de regio en internationale zichtbaarheid voor de stad. In totaal worden meer dan 300 projecten georganiseerd in Plovdiv, in de zuidelijke centrale regio van Bulgarije, en in de steden Varna, Sofia en Veliko Tarnovo, waaronder festivals en gemeenschapsprojecten rond thema's in verband met de karakteristieke kenmerken van Plovdiv, de geschiedenis, het cultureel erfgoed en de uitdagingen waarmee de stad wordt geconfronteerd. 

Het programma voor Matera zal zich onder het motto "Open Future" (Open toekomst) toespitsen op sociale en culturele inclusie en innovatie door samenwerking. Blikvangers zijn onder meer "Ars Excavandi", een hedendaagse blik op de geschiedenis en de cultuur van ondergrondse architectuur; "Re-reading Renaissance", een reis door het artistieke verleden van Basilicata en Apulië; en "Poetry of primes", een tentoonstelling over de centrale rol van wiskunde in het werk van kunstenaars door de eeuwen heen. In Matera wordt in samenwerking met het Teatro San Carlo de opera Cavalleria Rusticana voor het eerst in open lucht opgevoerd. 27 andere projecten zijn ontwikkeld in samenwerking met lokale creatieve gemeenschappen en partners uit Europa. 

Meer informatie

Flemish Government Footer

Close
Verwijder filter