Europees voorzitterschap voor de komende jaren

7 november 2019
Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie.
 
Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.Vanaf 1 juli 2019 is Finland voorzitter van de EU; het land vormt een trojka met Roemenië en Kroatië.

Het voorzitterschap leidt de Raad van de Europese Unie en het Comité van Permanente Vertegenwoordigers (Coreper). Uitzondering hierop zijn de Raad Buitenlandse Zaken die wordt voorgezeten door de Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands- en defensiebeleid, en de Europese Raad die wordt voorgezeten door de Vaste Voorzitter van de Europese Raad.

Daarnaast is de voorzitter de vertegenwoordiger van de Raad in andere Europese instituten, zoals het Europees Parlement en de Europese Commissie. De vakministers uit het voorzittende land spelen ook een rol in contacten met en vergaderingen van internationale organisaties, en in de relaties met landen buiten de EU.

Hoewel de bijeenkomsten en raadsvergaderingen normaliter plaatsvinden in Brussel en Luxemburg, kan de voorzittende staat ook (informele) raden organiseren in eigen land.

Van januari tot einde juni 2024 is België aan de beurt als voorzitter.

 

Rooster komende voorzitterschappen

Jaar

januari-juni

juli-december

2019

Roemenië

Finland

2020

Kroatië

Duitsland

2021

Portugal

Slovenië

2022

Frankrijk

Tsjechië

2023

Zweden

Spanje

2024

België

Hongarije

2025

Polen

Denemarken

2026

Cyprus

Ierland

2027

Litouwen

Griekenland

2028

Italië

Letland

2029

Luxemburg

Nederland

2030

Slowakije

Malta

 

 

 

 

Flemish Government Footer

Close
Verwijder filter