'Grand Parc Bordeaux' is Mies van der Rohe Award winnaar 2019

Mies van der Rohe Award 2019
10 april 2019
De verbouwing van 530 woningen, 'Grand Parc Bordeaux' van Lacaton & Vassal-architectes; Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture, is de winnaar van de Mies van der Rohe Award 2019.
De klant is AQUITANIS, het openbare huisvestingsbureau van Bordeaux Métropole. Het project bestaat uit een vernieuwende renovatie van drie grote appartementsgebouwen in Bordeaux, die alle woningen nieuwe ruimte- en woonkwaliteiten verstrekt, door heel precies te bestuderen welke bestaande eigenschappen behouden moeten blijven en welke eigenschappen er ontbreken en aangevuld moeten worden. De verbouwing van elke woning kostte € 50.000 (exclusief btw) en heeft de huur van de voormalige bewoners, die tijdens de bouwwerkzaamheden gewoon in hun appartementen konden blijven wonen, niet verhoogd.
 
De Prijs voor opkomend architect 2019 is toegekend aan de uit Toulouse afkomstige studio BAST voor de kantine van de school in Montbrun-Bocage, Haute-Garonne, vlakbij de Franse Pyreneeën. De klant is de gemeente Montbrun- Bocage. De kantine is het uitbouwsel van de bestaande school voor 61 leerlingen die de binnenplaats fysiek maar niet visueel omheind.
 
De twee beloonde projecten zijn gekozen uit een lijst met 383 projecten in 38 Europese landen. Er werden door de jury vijf finalisten geselecteerd en bezocht: Terrassenhaus Berlin / Lobe Block; Auditorium en Congrescentrum Plasencia; PC CARITAS in Melle; het Skanderbegplein in Tirana en de flats in Bordeaux, in gezelschap van de ontwerpers van de projecten, de klanten of projectontwikkelaars en de gebruikers. De jury bezocht zes architectonische projecten die vandaag de nieuwe agenda voor architectuur vertegenwoordigen. We komen uit een lange periode van onzekerheid die zich nu transformeert in optimisme en generositeit, en dat wekt een houding op die risico's omarmt, zowel van de kant van de opdrachtgevers als van de architecten. De finalisten leverden buitengewone en aantrekkelijke gebouwen en ruimtes in complexe omstandigheden, waardoor de keuze van de jury zeer moeilijk was. Na een vijf uur durend, uiterst opbouwend debat werd het besluit democratisch genomen. Daarbij was de jury er, na een bezoek aan alle projecten, van overtuigd dat ze allemaal waardige winnaars zouden zijn geweest.
 
De prijsuitreiking vindt plaats tijdens EU Mies Award Day op 7 mei a.s. in Barcelona.

Flemish Government Footer

Close
Verwijder filter