Andere subsidiemogelijkheden voor Vlaamse audiovisuele professionals

INTERNATIONALE SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN

Internationale coproductiefondsen

De Europese Commissie ondersteunt via een jaarlijkse oproep een aantal internationale coproductiefondsen, ter bevordering van een bredere internationale samenwerking (buiten de EU). Klik hier voor de deadlines.

 1. TorinoFilmLab Audience Design Fund (IT): Internationaal coproductiefonds ter ondersteuning van distributie.
 2. Hubert Bals Fund + Europe (NL): Internationaal coproductiefonds ter ondersteuning van samenwerkingsprojecten met Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa.  
 3. World Cinema Fund Europe (DE): Internationaal coproductiefonds ter ondersteuning van samenwerkingsprojecten met Latijns-Amerika, Centraal-Amerika, de Caraïben, Afrika, het Midden-Oosten, de Kaukasus, Centraal Azië, Zuid-Oost Azie, Bangladesh, Nepal en Sri Lanka, Belarus, Moldavië en Oekraïne.
 4. ACM Distribution (FR): Internationaal coproductiefonds ter ondersteuning van distributie en circulatie van internationale coproducties die in de productiefase ondersteund werden door CNC (Centre national du cinema et de l'image animée).
 5. IDFA Bertha Fund Europe (NL): Internationaal coproductiefonds ter ondersteuning van ontwikkeling, productie en postproductie van samenwerkingsprojecten met Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa.  

 

Raad van Europa

 • Eurimages: Naast Creative Europe Media, bestaat er in Europa een ander fonds voor de audiovisuele sector, Eurimages. Dit wordt beheerd door de Raad van Europa en subsidieert coproducties tussen minimum twee Europese landen, en ondersteunt distributie en vertoning van Europees audiovisueel werk.  Er zijn 4 deadlines per jaar. 

   

Andere Europese subsidieprogramma's

 

NATIONALE SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN

Subsidiewijzer Departement CJM van de Vlaamse overheid

Naast de steun via Creative Europe, zoek je in Vlaanderen en Brussel wellicht ook andere bronnen van ondersteuning. Het Departement Cultuur, Jeugd en Media heeft een handige subsidiewijzer op zijn vernieuwde website.
 

Vlaamse steunprogramma's

 • Vlaams Audiovisueel Fonds vzw: biedt subsidies voor film, documentaire, animatie, televisie, crossmediale projecten en opleidingen.
 • Flanders Image: is de cel binnen het Vlaams Audiovisueel Fonds die de promotie van de Vlaamse film ondersteunt en de inzendingen naar (buitenlandse) festivals faciliteert. Als je geregistreerd bent, vind je er ook een overzicht van festivals en markten.
 • Mediarte: is het Sociaal Fonds voor de Audiovisuele Sector in Belgie (Paritair Comité 227) en biedt subsidies voor opleidingen.
 • Screen Flanders: is de economische maatregel voor film die midden April 2012 werd gelanceerd op initiatief van de toenmalige minister van Economie en van Cultuur. Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen, een financieel duwtje in de rug. Belgische  producenten kunnen via Screen Flanders tot 400.000 euro terugbetaalbare voorschotten aanvragen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest. Buitenlandse producenten die een aanvraag bij Screen Flanders wensen in te dienen kunnen hiervoor een beroep doen op een Belgische coproducent die aan alle selectievoorwaarden voldoet.
 • deAuteurs: geven beurzen voor: Laatstejaarsstudenten van filmscholen, dossieraanleg scenariosteun- fictie langspeelfilm, voor de ontwikkeling van een documentaireproject, deelname aan een opleiding, workshop,…
 • Kmo-portefeuille: ondersteunt ondernemers bij aankoop van opleiding en adviesdiensten.
 • Kmo groeisubsidie: voor kmo's die een strategische groeisprong willen realiseren.
 • PMV: Europese financiële garantiefacliteit ten behoeve van de creatieve, culturele audiovisuele organisaties in Vlaanderen
 • Win-Winlening: een jaarlijkse belastingskorting van 2,50% op het openstaande kapitaal.
 • Kmo-cofinanciering: een lening van max. 350.000 euro als extra duwtje in de rug.
 • Microstart: microkredieten voor starters en gevestigde ondernemers.
 • Hefboom: verschillende financieringsmogelijkheden voor individuen, organisaties, bedrijven, verenigingen en openbare besturen.

 

Belgische initiatieven

Flemish Government Footer

Close
Verwijder filter