2018 uitgeroepen tot Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

logo European Commission
31 augustus 2016
Het Europees Parlement en Raad hebben het voorstel van de Commissie aangenomen en 2018 uitgeroepen tot het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed.

2018 wordt een jaar waarin het belang van het Europese culturele erfgoed, als testament van een gedeelde geschiedenis en inspiratiebron voor de hedendaagse samenleving, in de kijker wordt gezet.

Erfgoed speelt een belangrijke economische rol in Europa: meer dan 300.000 personen werken direct in de Europese erfgoedsector en 7,8 miljoen Europese jobs zijn hieraan indirect gelinkt (zoals banen in toerisme, beveiliging, transport, de bouw etc). Naast erkenning van de economische waarde, wil de EU met dit specifieke jaar EYCH2018 een grotere bewustwording tot stand brengen over de gedeelde maatschappelijke, geschiedkundige, artistieke, wetenschappelijke, sociale, .. waarden van het Europese culturele erfgoed en aldus een groter Europees samenhorigheidsgevoel creëren. Aandacht zal gaan naar de verschillende wijzen waarop de EU kan bijdragen aan conservatie, ontsluiting, digitalisering, onderzoek en ontwikkeling, communicatie...., door subsidieprogramma's zals bijvoorbeeld Creative Europe.

In 2018 worden verschillende, groot-en kleinschalige evenementen en campagnes georganiseerd, die de aandacht voor Cultureel erfgoed zullen vragen én versterken.

Alle Europese samenwerkingsprojecten worden aangemoedigd om in hun project aandacht te geven aan het onderwerp 'cultureel erfgoed' waar mogelijk.

Het persbericht en meer informatie over het Europees Jaar Cultureel Erfgoed 2018.

 

Flemish Government Footer

Close
Verwijder filter