EU-leiders geven akkoord voor Meerjarig Financieel Kader en Herstelpakket

19 augustus 2020
Aan het einde van de 5-daagse meeting van de Europese Raad, hebben de Europese leiders op 21 juli 2020 hun akkoord gegeven voor een Europees voorstel voor het Meerjarig Financieel Kader (MFK) en Herstelpakket.
Het voorstel spreekt over 1074,3 miljard euro MFK en een Herstelpakket (Recovery Package) van 750 miljard euro. In vergelijking met het eerdere voorstel van de Europese Commissie van mei 2018, betekent dit een vermindering voor MFK (- 35,7 miljard euro) en meer leningen dan subsidies binnen het Herstelpakket.

Het Meerjarig Financieel Kader stelt de uitgaven van de Europese Unie voor een periode van 7 jaar vast. Het bepaalt hoeveel middelen de verschillende Europese programma's toegewezen krijgen. Het huidig kader (2014 – 2020) loopt dit jaar af.

Het voorgestelde budget voor het Creative Europe-programma (2021-2027) is teruggebracht naar 1,64 miljard euro. Dit is dezelfde som als voorgesteld door de Europese Commissie in mei 2018. Het bedrag is niet definitief en moet nog door het Europees Parlement aanvaard worden. De culturele en creatieve sectoren blijven inmiddels ijveren voor een verdubbeling van het Creative Europe-budget naar 2,8 miljard euro.

  • Lees hier de conclusies van de Europese Raad.
  • Lees meer duidende informatie door de lobbyorganisatie Culture Action Europe.

Flemish Government Footer

Close
Verwijder filter