European Audiovisual Observatory publiceert nieuw rapport over gender in relatie tot Europese fictie tv

Female director
14 september 2021
Het rapport biedt een beoordeling van de ongelijke genderbalans binnen zes audiovisuele professionals categorieën in Europese fictietelevisie.

De analyse gaat daarnaast ook in op de samenstelling van gender onder professional teams en identificeert het aandeel van televisietitels die tot stand zijn gekomen door teams met een overgroot aandeel vrouwen.

Afgezien van duidelijke ongelijkheden blijkt uit dit verslag dat er opmerkelijke verschillen zijn in de audiovisuele beroepsactiviteit naar gelang van de functie:

  • Vrouwelijke regisseurs werkten vaker samen met andere regisseurs dan hun mannelijke collega's, en heel vaak in teams met een evenwichtige man-vrouwverhouding.
  • Schrijvers van Europese tv-fictie werkten in grote groepen die ofwel door mannen werden geleid, ofwel genderevenwichtig waren.
  • Voor hoofdrollen maakten de beperkte gegevens de analyse delicater (Deze categorie-analyse is gebaseerd op IMDB-informatie die over het algemeen de namen van 4 acteurs geeft, hoewel soms zelfs meer dan 4 namen worden gegeven. Een steekproef van het Observatory lijkt aan te tonen dat deze 4 namen overeenkomen met de eerste vier hoofdrollen). De resultaten waren niet duidelijk genoeg om te begrijpen wie de hoofdrollen speelt. Het was duidelijk een activiteit die in groepen werd uitgevoerd en de teams leken nogal genderevenwichtig.
  • Producenten werkten hoofdzakelijk alleen of, wanneer zij samenwerkten, was dat in teams met een evenwichtige verhouding tussen mannen en vrouwen.
  • Bij Europese tv-fictie waren de cinematografen hoofdzakelijk mannen en zij werken ofwel alleen ofwel met andere mannen.
  • Ook voor componisten bleken de gegevens voornamelijk mannen te zijn en alleen te werken; maar er waren meer vrouwen verborgen in door mannen aangestuurde teams dan omgekeerd.

Download het rapport.

 

Flemish Government Footer

Close
Verwijder filter