Impact van de Corona- of COVID-19-virusepidemie op de culturele, audiovisuele & creatieve sectoren

corona
25 maart 2020
De noodzakelijke maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben ingrijpende gevolgen voor de culturele en audiovisuele sectoren.

Corona-maatregelen

Wereldwijd worden film- en theaterproducties, tentoonstellingen, optredens, festivals, etc. afgelast en sluiten cultuurhuizen, gemeenschapscentra, cinema’s, ... hun deuren. Creative Europe Desk - Vlaanderen leeft mee met iedereen die getroffen is door deze mondiale crisis. Solidariteit en samenwerking zijn meer dan ooit belangrijk.

De Creative Europe-projectoproepen en het Corona-virus

Wat Creative Europe betreft, wordt momenteel per programmaonderdeel (Cultuur, MEDIA en Cross-Sectoraal) onderzocht wat de impact is van de vele maatregelen die recent genomen werden door de landen die aan het Creative Europe programma deelnemen.
 
Om begunstigde organisaties flexibel doorheen deze complexe periode te loodsen, geeft het Uitvoerend Agentschap (EACEA) in eerste instantie enkele aanbevelingen, namelijk:
  • Ondersteunde organisaties die sommige of alle van hun Creative Europe-projectactiviteiten door de maatregelen niet kunnen uitvoeren, worden gevraagd om schriftelijk contact op te nemen met het uitvoerend agentschap (EACEA).
  • EACEA herinnert de begunstigden er aan dat alle Creative Europe-overeenkomsten een overmacht-clausule bevatten. Mobiliteitsrestricties, als directe gevolg van maatregelen genomen door autoriteiten, zijn mogelijk van toepassing.
  • Het is niet uitgesloten dat deadlines van openstaande calls alsnog naar een latere datum worden verschoven. Via onze website en de nieuwsbrieven Cultuur en MEDIA, houden wij jou op de hoogte. 

Creative Europe Desk - Vlaanderen raadt voorlopig aan om geplande projectactiviteiten, die momenteel niet doorgaan vanwege de overheidsmaatregelen, als ‘uitgesteld’ i.p.v. ‘afgelast’ te vermelden in jullie crisiscommunicatie.

Begeleiding & netwerking

Neem zeker contact op met Frank (MEDIA) of Gudrun (Cultuur) bij specifieke vragen over jouw project of het Creative Europe programma. Onze adviesverstrekking en begeleiding gaat onverminderd verder via de beschikbare digitale kanalen:
frank.herman@vlaanderen.be  – T. 02 / 553 41 68  – Skype +32 496 54 74 34
gudrun.heymans@vlaanderen.be  –  T. 02 / 553 06 59  – Skype +32 472 70 64 30.
 

Filmfestivals

Op de website van Cineuropa vind je een overzicht van Europese filmfestivals die zijn afgelast of worden uitgesteld. Maar sommigen opteren om er een online festival van te maken.

 

Europese Producers Club

De European Producers Club (EPC) heeft tien maatregelen voorgesteld waarmee de Europese audiovisuele sector gebaat zou zijn. Lees meer ...
 

Meer crisisinformatie voor de Culturele, Audiovisuele & Creative sectoren in Vlaanderen

 
Meer up-to-date informatie m.b.t. het Corona-virus:

Flemish Government Footer

Close
Verwijder filter