Laatste werkprogramma Creative Europe 2014-2020 bekend

10 september 2019
De Europese Commissie heeft het laatste werkprogramma voor het huidige Creative Europe programma gepresenteerd. 2020 staat in het teken van het ondersteunen van de nieuwe Europese agenda voor cultuur, de digitale eengemaakte markt en de #Digital4Culture strategie.
 

Overgang naar Creative Europe 2021-2027

Het laatste jaar van het Creative Europe programma 2014-2020 is ook een jaar van experimenteren. Enkele pilootprojecten en nieuwe acties worden gelanceerd om deze officieel op te nemen in het Creative Europe programma 2021-2027.

Een werkprogramma geeft goed weer welke accenten de Europese Commissie wil leggen. Projectvoorstellen die hiermee rekening houden hebben meer kans om geselecteerd te worden. Daarom kan het geen kwaad om het programma eens door te nemen.

MEDIA

Het subprogramma MEDIA hanteert in 2020 enkele basisprincipes om ervoor te zorgen dat we de resultaten zien acties die in de vorige werkprogramma’s werden opgenomen. Daarnaast zijn er ook enkele aanpassingen voorzien om de overgang naar het nieuwe programma vlot te laten verlopen.

De acties in 2020 draaien rond 3 zaken:

  • Talent bevorderen en innovatieve inhoud van hoge kwaliteit ondersteunen
  • Circulatie en grensoverschrijdende toegang verhogen
  • Promotie van Europese werken versterken

Hun cross-sectorale prioriteit is een gender-balans actieplan. Ze willen data verzamelen, vrouwelijke filmmakers ondersteunen en samenwerken met stakeholders en internationale instanties.

Cultuur

In 2020 heeft het Cultuur-programma twee nieuwe acties voorzien:

  • Circulatie van Europese podiumkunsten
  • Sectorale steun voor de theatersector

Daarnaast hebben ze deze doelstellingen voor ogen:

  • De capaciteit van culturele en creatieve spelers op Europees niveau versterken. Ongeveer 40% van het budget zal naar kleine samenwerkingsprojecten gaan.
  • Een agenda voor Europa gebaseerd op positieve waarden
  • Kennis over de verschillende belanghebbenden vergroten door dialogen met sectoren aan te gaan. In 2020 willen ze in dialoog gaan met sectoren zoals architectuur, cultureel erfgoed, boeken, mode…

Cross-sectorale acties

Belangrijkste nieuwtje bij de cross-sectorale acties is de steun aan projecten die een digitale brug willen slaan tussen het culturele en audiovisuele.

Het volledige werkprogramma kan je hier lezen

 

 

Flemish Government Footer

Close
Verwijder filter