Overslaan en naar de inhoud gaan
Audiovisuele sector

Openbare aanbesteding voor 'EU-calculator voor koolstofemissies'

Deadline: 30 juli 2023

Carbon calculator For AV sector

De Europese Commissie heeft een nieuwe aanbesteding uitgeschreven voor de ontwikkeling van een EU-calculator voor koolstofemissies voor de audiovisuele sector, gefinancierd door Creative Europe MEDIA.

Met 650 000 euro aan financiering uit het Creative Europe MEDIA-programma stuurt de EU de standaardisering van de meting van de koolstofvoetafdruk in de audiovisuele sector door een gemeenschappelijke calculator te ontwikkelen.

Het toegekende project zal een meetmethode ontwikkelen en een online tool opzetten om de CO2-uitstoot van audiovisuele producties te meten, gebaseerd op gemeenschappelijke gegevens en rekenregels. De calculator zal gratis beschikbaar zijn voor gebruikers in de hele EU, waardoor een reeks minimumnormen breder toegankelijk wordt.

De tool wordt gehost op het domein ec.europa.eu van de Commissie en werkt zowel als een op zichzelf staand instrument als een plug-in voor bestaande calculators.

 

Waarom een calculator op EU-niveau ontwikkelen?

De afgelopen jaren zijn er in heel Europa verschillende emissiemeetsystemen en groene labels ontwikkeld. Hoewel deze initiatieven wijzen op een sterke betrokkenheid van de industrie om duurzamer te worden, is de reikwijdte over het algemeen beperkt tot nationale markten. Verschillende parameters belemmeren het gebruik van bestaande calculators in de Europese Unie, met name voor coproducties. Een gemeenschappelijke methodologie, gratis voor gebruikers, zal vergelijkbaarheid mogelijk maken en het gebruik aanmoedigen, en zo bijdragen aan een gemeenschappelijke aanpak voor het vergroenen van de sector.

 

Voor wie is deze tool nuttig?

De calculator zal vooral nuttig zijn voor producenten van films en tv-series, audiovisuele duurzaamheidsfunctionarissen, crewleden die verantwoordelijk zijn voor CO2-meting en filmfondsen, in het bijzonder voor Europese coproducties. De resultaten zullen ook worden gebruikt in de beleidsvorming voor de vergroening van de sector.

 

Hoe kan ik een offerte indienen?

Offertes moeten uiterlijk 31 juli 2023 via de eSubmission-applicatie worden ingediend, volgens de instructies in de uitnodigingsbrief voor de aanbesteding.

Meer informatie over eSubmission vind je hier. Met eSubmission kunnen ondernemers elektronisch reageren op aanbestedingsprocedures van de EU door inschrijvingen op te stellen en deze elektronisch in te dienen op een gestructureerde en veilige manier.