Portugees voorzitterschap van januari t/m juni 2021

portugal 2021
13 januari 2021
Het Portugees voorzitterschap van de Raad heeft zijn werkprogramma voorgesteld voor de eerste zes maanden van 2021. Het voorzitterschap wil focussen op de interne markt en industriebeleid.

 

Interne markt en kmo’s

De pandemie heeft de tekortkomingen van de interne markt aangetoond. Het Portugees voorzitterschap wil daarom nadenken over het functioneren van de interne markt in tijden van crisis. Die oefening zal culmineren in het Interne Markt Forum dat in juni wordt georganiseerd. Dit Forum zal zowel publieke als private interne markt actoren samenbrengen om de implementatie van de Single Market Acte monitoren en evalueren.

Ze willen het functioneren van de interne markt verbeteren en oneerlijke barrières weghalen voor het vrij verkeer van goederen en diensten. Ze focussen daarom ook op de bespreking van de Digital Services Act.

Industrie strategie

Er komt een herziening van de Europese industrie strategie in maart 2021. In februari organiseert het voorzitterschap samen met de Europese Commissie de Industry Days in Brussel. Het programma hiervan bestaat uit drie pijlers: industrieel, commercieel en concurrentiebeleid. 

Ze willen in dit kader vaart brengen in de discussies over het concept van industriële ecosystemen. Er wordt in de tekst ook verwezen naar de creatie van Europese clusters gebaseerd rond sectorale clusters en waardeketens. Bekijk hier de video ‘5 dingen die je moet weten over de industrie strategie waarin deze concepten worden uitgelegd.

Het Portugees voorzitterschap wil daarnaast ook werk maken van het promoten van de bescherming van industriële eigendomsrechten. In het bijzonder voor groene technologie en artificiële intelligentie.

Lees het volledige werkprogramma van het Portugees voorzitterschap hier.

Flemish Government Footer

Close
Verwijder filter