Vlaamse regisseurs schrijven geschiedenis in Cannes

Grand prix cannes 2022
31 mei 2022
'Close' van Lukas Dhont is bekroond met de Grand Prix, 'De acht bergen' van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch gaat naar huis met de Prix du Jury. De Vlaamse coproductie 'Tori et Lokita' van de gebroeders Dardenne mocht de Prix du 75ème in ontvangst nemen.
Al voor de start was deze 75ste editie van het Festival van Cannes een historisch evenement voor de Vlaamse film. Nooit eerder werden drie titels van Vlaamse filmmakers uitgenodigd voor de Officiële Selectie. Deze historische prestatie werd vanavond extra in de verf gezet tijdens de slotavond, waar de jury bestaande uit o.a. Noomi Rapace, Asghar Farhadi, Joachim Trier en voorzitter Vincent Lindon aan verschillende Vlaamse titels prijzen uitreikte.
 
Naast de prijzen voor Close, De acht bergen en Tori et Lokita staan nog meer films met een Vlaamse insteek op het palmares. Zo ging de Caméra d'Or voor de beste eerste film naar War Pony, het door Caviar geproduceerde Amerikaanse speelfilmdebuut van Riley Keough en Gina Gammell. De Prix Un Certain Regard, de hoofdprijs voor de belangrijkste nevensectie in Cannes, werd gisteren al uitgereikt aan Les pires van Lise Akoka en Romane Gueret, een Franse film waarin acteur Johan Heldenbergh een van de hoofdrollen speelt.
 

Flemish Government Footer

Close
Verwijder filter