Filmeducatie
Deze subsidiemaatregel ondersteunt initiatieven die de interesse in en kennis van Europese audiovisuele werken (inclusief audiovisueel erfgoed) stimuleren. Daarnaast richt deze maatregel zich ook op de bijdrage van Europese audiovisuele werken aan educatie. Het doelpubliek van de filmeducatieinitiatieven zijn jongeren tussen 11 en 18 jaar.
Welke projecten komen in aanmerking?
- Projecten die de onderlinge samenwerking van initiatieven rond filmeducatie in Europa bevorderen, met als doel de efficiëntie en Europese dimensie van deze initiatieven te versterken en nieuwe en innovatieve projecten te ontwikkelen die gebruik maken van digitale middelen.
- Projecten die de bijdrage van bestaande Europese films en audiovisuele werken in educatie vergroten, inclusief gecureerde catalogi van films.
- Een catalogus met een minimum van 7 Europese speelfilms toegankelijk voor leerlingen van de lagere en secundaire scholen in de MEDIA-landen. De rechten van de die films moeten minimum voor 3 jaar zijn en geldig in alle MEDIA-landen
- De projecten moeten grotendeels gebaseerd zijn op Europese films. Aanvragen moeten een beschrijving bevatten van het project in de juiste context binnen de audiovisuele sector en een plan om de verkregen resultaten te verzamelen, te analyseren en te verspreiden.
- Filmwijsheid of filmeducatie kan gedefinieerd worden als: 'de competentie om kritisch naar een film te kijken en de inhoud, cinematografie en technische aspecten ervan te analyseren; en het vermogen om zijn taal en technische middelen te manipuleren in de creatieve beeldproductie.'
- Geselecteerde projecten krijgen subsidies voor een periode van 24 maanden. In de aanvraag moet daarom een duidelijke en gemotiveerde uitleg gegeven worden over hoe de activiteiten tijdens de toekenningsperiode zullen worden verspreid
- Komen niet in aanmerking:
- Activiteiten gericht op het produceren van films
- Activiteiten gericht op opleidingen voor filmstudenten en hun academische instellingen
- Opleidingsactiviteiten voor filmprofessionals die niet betrokken zijn bij filmeducatie
- De actie moet van start gaan tussen 1 september 2020 en 1 januari 2021
- De looptijd is 24 maanden.
Wie komt in aanmerking?
- Europese organisaties die zijn gevestigd in een van de landen die aan het subprogramma Media deelnemen. Een bedrijf is Europees als de meerderheid van de aandelen in Europese handen is en het bedrijf ook in Europa is gevestigd.
- In de eerste plaats wordt gemikt op initiatieven rond filmeducatie en intermediairen zoals filminstituten, filmarchieven, festivals, filmclubs en andere organisaties die actief zijn op het gebied van film- en mediawijsheid. De doelgroep van deze initiatieven zijn jongeren onder de 19 jaar.
- Voor deze subsidiemaatregel zijn tenminste 3 partners vereist (1 projectleider en minstens 2 partners), waarvan minstens 2 partners actief zijn op het gebied van filmeducatie. De partners moeten afkomstig zijn uit ten minste 3 verschillende deelnemende landen van het subprogramma Media en uit tenminste 3 verschillende taalgebieden.
Subsidiebedrag
- Het totale begrote budget voor deze oproep voor 2020 bedraagt 1,9 miljoen euro.
- De subsidie bedraagt maximaal 70% van de totale subsidieerbare kosten.
- De minimale subsidie is 200.000 euro
Tijdsschema
- Deadline indiening aanvraag: 12 maart 2020
- Verwachte publicatie resultaten: juni 2020
- Start actie: tussen 1 september 2020 en 1 januari 2021
Projecten worden beoordeeld en geselecteerd op basis van de volgende 4 criteria, in totaal worden er maximaal 100 punten toegekend:
- Relevantie en Europese meerwaarde (30 punten): Aan de hand van dit criterium worden de relevantie van de inhoud en de Europese meerwaarde van de actie beoordeeld, rekening houdend met de doelstellingen van de oproep. Meer bepaald wordt er gekeken naar de Europese dimensie van het project en het vermogen van het project om de doelgroepen te bereiken.
- Kwaliteit van de inhoud en activiteiten (30 punten): Dit criterium wordt gehanteerd om de adequaatheid van de gebruikte methodologie met betrekking tot de doelstellingen te beoordelen, waaronder formaat, doelgroep, selectie- en pedagogische methoden, haalbaarheid en kosteneffectiviteit. Daarnaast worden ook de innovatieve aspecten van het project beoordeeld, zoals het strategisch gebruik van digitale technologie en verschillende distributieplatformen.
- Verspreiding van de projectresultaten, impact en duurzaamheid (20 punten): Aan de hand van dit criterium wordt de impact van het project ingeschat. Daarnaast worden ook de promotie, de verspreiding en de belangstelling in Europese audiovisuele werken beoordeeld.
- Kwaliteit van het projectteam en de groep (20 punten): Volgens dit criterium wordt gekeken naar de omvang van het partnerschap en naar de uitwisseling van kennis binnen het partnerschap, rekening houdend met de doelstellingen van de actie.
Eerst registreren
Om te kunnen deelnemen moeten alle betrokken organisaties zich registeren in de Europese databank. De registratieprocedure verloopt als volgt:
Registreer jezelf als natuurlijk persoon in de Europese Commissie Authentication Service (ECAS).
Na registratie kun je inloggen op de Participant Portal van de Europese Commissie met jouw ECAS-gegevens en kun je jouw organisatie registreren via de Unique Registration Facility (URF) voor het verkrijgen van de PI-Code (Persoonlijke Identificatie Code). Dit 9-cijferig referentienummer moet je invoeren wanneer je het elektronische aanvraagformulier (eForm) activeert. Houd er rekening mee dat je het BTW-nummer en ondernemingsnummer van je organisatie bij de hand hebt, voordat je met de registratie begint. Raadpleeg de gids van de Europese Commissie voor begeleiding van de registratie op de portal (Beneficiary Register).
Aanvraag indienen
- Vervolgens kun je het officiële elektronische aanvraagformulier (eForm) downloaden. Lees voor het invullen van het eForm ook de handleiding.
- De deadline voor de online aanvraag is om 17u00. Wacht niet tot het laatste moment, na 17u00 worden er geen aanvragen meer in behandeling genomen.
- Bij technische problemen met het invullen van de eForm, neem je best contact op met de helpdesk, via mail: eacea-helpdesk@ec.europa.eu of per telefoon +32 2 299 0705.
Eindrapportering / afrekening (EACEA/14/2017)
Ten laatste twee maanden na het einde van de subsidieerbare actie dien je een Final Technical Report en Final Financial Report in te leveren. Na goedkeuring van dit rapport, ontvang je het resterende subsidiebedrag.
Downloads
Je kunt de volgende documenten downloaden zodra de oproep wordt gepubliceerd:
- Oproep 2020 (Call)
- Algemene Richtlijnen - Deel A - Werkprogramma 2020 (Guidelines)
- Specifieke Richtlijnen - Deel B - specifiek voor Filmeducatie goed dit document goed. Hierin staan alle voorwaarden.
- Guide for Applicants
- eForm User Guide
- eForm
- Bijlagen (Annexes) - Moet je allemaal invullen en samen met de eForm insturen.
- Expertengids (Expert Guide) - Hierin staan de criteria waar de experten op moeten focussen bij de selectie van de ingediende projecten.
Vragen?
- Voor begeleiding en op-maat-gemaakt advies, contacteer Frank Herman van MEDIA Desk Vlaanderen.
- Voor specifieke vragen, contacteer: EACEA-MEDIA-AUDIENCES@ec.europa.eu
- Voor technische problemen, contacteer de helpdesk van EACEA via mail of via telefoon +32 2 299 0705.