Overslaan en naar de inhoud gaan
Audiovisuele sector

8 nieuwe Treasures of Europen Film Culture

European Film Academy

Eén keer per jaar maakt de European Film Academy traditiegetrouw de nieuwe toevoegingen aan de Treasures of European Film Culture bekend. Met deze prijs erkent de Filmacademie plaatsen die symbool staan voor de Europese film en van buitengewoon filmhistorisch belang zijn, d.w.z. plaatsen waarvan de historische waarde bewaard en beschermd moet worden, nu en voor toekomstige generaties. Tot de acht nieuwe 'Treasures' behoren ook uitgestrekte gebieden zoals de wijk Baščaršija in Sarajevo, de Scheibler Lofts in Księży Młyn in Łódź (Polen) en de pittoreske haven van Corricella op het Italiaanse eiland Procida.

De Academie voegt ook bijzondere gebouwen aan de lijst toe, zoals de statige Palatsi-bioscoop in Tampere (Finland) en de Koningshavenbrug in Rotterdam. Ook het Zwitserse stoomschip “Schiller”, dat op het Vierwoudstedenmeer vaart, wordt geëerd. Tot slot zijn ook twee historisch belangrijke filmstudio's in de lijst opgenomen: Gamla Filmstaden in Zweden en de Filmparken in Jar in Noorwegen. 

In totaal zijn er 49 Treasures of European Film Culture  waaronder 23, Quai de Commerce in Brussel, uit de film van Chantal Akermans.

Lees meer>